Twitter Facebook
112Twente.nl gebruikt cookies om content te personaliseren, om advertenties te tonen en om ons websiteverkeer te analyseren. Informatie over uw gebruik van deze website kan mogelijk gedeeld worden met derde partijen.
Meer informatie
OK
Advertentie

Zeven aanhoudingen in onderzoek naar grensoverschrijdende drugssmokkel en witwassen

vrijdag 1 februari 2019 - 16:41 CET
Zeven aanhoudingen in onderzoek naar grensoverschrijdende drugssmokkel en witwassen
vrijdag 1 februari 2019 - 16:41 CET

Twente - De FIOD heeft vandaag 7 aanhoudingen verricht in een internationaal onderzoek met Duitsland naar grensoverschrijdende drugssmokkel en witwassen. Het gaat om 6 mannen (27, 30, 32, 33 en 56 jaar) en 1 vrouw (20 jaar) uit Breda, Enschede en Almelo. Er werd bij deze actie nauw samengewerkt met de Duitse autoriteiten, politie Oost-Nederland en met een zoekteam van Defensie. De Douane was aanwezig met geld- en drugshonden. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.


De FIOD heeft doorzoekingen gedaan in 6 woningen en 2 bedrijfspanden in de omgeving van Almelo en Enschede. Daarbij is beslag gelegd op: administratie, verdovende middelen, verpakkingsmateriaal zoals enveloppen en plastic zakjes. Tegelijk met de actie in Nederland werden in Duitsland diverse doorzoekingen en 5 aanhoudingen verricht. In Duitsland is 40 kilo amfetaminen in beslaggenomen.

Advertenties helpen ons de rekeningen te betalen. sentiment_dissatisfied
Ondersteun ons door uw adblocker op deze website uit te schakelen.
Advertentie
Uit onderzoek is naar voren gekomen dat een criminele organisatie zich in de grensstreek bij Almelo bezighoudt met de handel in harddrugs, softdrugs en synthetische drugs. De 2 hoofdverdachten, een 31-jarige Nederlander uit Enschede en zijn 27-jarige in Duitsland woonachtige broer, zijn vandaag in Duitsland aangehouden. Zij worden verdacht van de in- en verkoop evenals de uitvoer van verdovende middelen.

De twee broers maakten waarschijnlijk gebruik van een aantal personen in Nederland die de pakketten met verdovende middelen gereed maakten voor verzending (de inpakkers) en een aantal personen die als koerier de postpakketten vervoerden naar brievenbussen in Duitsland. De 7 in Nederland aangehouden verdachten zijn vermoedelijk inpakkers en koeriers. Een van hen hield zich waarschijnlijk (ook) bezig met het verdelen van de bestellingen.

Uit het Duitse strafrechtelijk onderzoek is naar voren gekomen dat er dagelijks waarschijnlijk tussen de 5 en 10 kilo verdovende middelen vanuit Nederland naar Duitsland wordt vervoerd. De werkelijke omvang en het in totaal verdiende geld is onderwerp van onderzoek.

Het vermoeden is dat de bestellingen door afnemers worden gedaan via het Darkweb waarna deze in Nederland worden verwerkt. De betalingen vinden waarschijnlijk grotendeels plaats in Bitcoins of andere crypto.

Witwassen
Met de handel in verdovende middelen wordt veel geld verdiend. Ook gaat er deze handel veel contant geld om of worden betalingen in Bitcoins omgezet in contanten. Uit dit onderzoek komt naar voren dat de 2 broers beiden over grote hoeveelheden gelden lijken te beschikken. Dit stelt hen in staat grote uitgaven te doen terwijl daar geen legale bron van inkomsten tegenover staat. Het vermoeden is dat er derden worden ingezet om deze gelden wit te wassen.

SamenwerkingJIT
In november 2018 hebben het Functioneel Parket en de Staatsanwaltschaft Münster een overeenkomst getekend voor een JIT (Joint Investigation Team), gecoördineerd door Eurojust. Hierin is onder ander afgesproken dat Duitsland zich in dit onderzoek met name zou richten op de handel in de verdovende middelen en de FIOD zich voornamelijk zou richten op het witwassen van de criminele gelden

Inzet defensie
Defensie ondersteunde in deze zaak met een gespecialiseerd zoekteam. Deze zoekteams kunnen moeilijke zoekopdrachten uitvoeren, bijvoorbeeld in zeer kleine ruimtes, of ruimtes met weinig of geen licht en ook in onveilige situaties. De zoekspecialisten gebruiken hun zintuigen om veranderingen in de omgeving te ontdekken en ook maken ze gebruik van geavanceerde middelen als een grondradar. Met een grondradar kan een zoekteam tot enkele meters in de bodem te kijken, of door muren en objecten om bijvoorbeeld verborgen ruimtes te ontdekken. Politie en justitie doen vaak een beroep op de zoekteams van Defensie. Een militaire inzet gebeurt altijd onder gezag van de officier van Justitie.
Bron: FIOD
bubble_chart

Meer lezen over

Enschede Almelo
Advertentie
Advertenties helpen ons de rekeningen te betalen. sentiment_dissatisfied
Ondersteun ons door uw adblocker op deze website uit te schakelen.
Advertentie
mail
Wekelijkse nieuwsbrief
112Twente.nl
112Twente.nl
Probeer de officiƫle app.
close
Wilt u meldingen ontvangen voor het laatste nieuws?
Notificaties aanzetten
Geen spam. Alleen nieuws.
Wekelijkse nieuwsbrief
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief. Elke zaterdag het laatste nieuws in uw e-mail inbox.
done
Opslaan
close
Nee, bedankt!
Bedankt voor uw aanmelding
close
Sluiten