Tien aanhoudingen tijdens demonstratieverbod Enschede, 80 mensen teruggestuurd
zondag 18 juni 2017 - 11:12 CEST
Tien aanhoudingen tijdens demonstratieverbod Enschede, 80 mensen teruggestuurd
zondag 18 juni 2017 - 11:12 CEST

Enschede - Gemeente Enschede en politie zijn tevreden over het resultaat van het demonstratie- en manifestatieverbod. De maatregel was effectief; demonstranten zijn afgeschrikt en de stad bleef veilig voor Enschedeërs.


Fortress Europe, No Nazi's in Enschede en Enschede Tegen Racisme wilden vandaag demonstreren. Het demonstratieverbod was afgekondigd omdat een fanatiek deel van demonstranten had aangegeven het moment aan te grijpen voor harde confrontaties met elkaar.In het centrum van Enschede was daarom vandaag veel politie op de been. Er waren, ondanks het demonstatieverbod, aankondigingen dat groeperingen naar Enschede zouden komen om het verbod te negeren. In de aankondigingen werd opgeroepen tot een ‘Project X’-feest. In het verleden leverde zo’n oproep grote openbare orde verstoringen op. 
Mogelijke confrontatie
De beoogde demonstraties hadden in de oorspronkelijke vorm een mogelijke aantrekkingskracht op enkele honderden demonstranten uit binnen- en buitenland.

Het was deze fanatieke kern die ondanks het demonstratieverbod tóch naar Enschede wilde afreizen. Omdat er vooraf verschillende alternatieve routes werden gedeeld om naar de Oude Markt te kunnen komen moest de politie op alles voorbereid zijn. Een sterke en zichtbare aanwezigheid in de stad was één van de aangekondigde maatregelen.

Veiligheidsrisicogebied
Enschede was aangewezen als zogenaamd veiligheidsrisicogebied, zodat de politie extra bevoegdheden had. Demonstranten zijn zoveel mogelijk opgevangen voordat ze de Enschedese binnenstad bereikten. Er waren digitale borden in de stad en bij de toegangswegen geplaatst waarop staat: demonstreren verboden, in Nederlands en Duits.

Aanhoudingen
De politie heeft 10 aanhoudingen verricht. De verdachten zijn aangehouden voor ondermeer discriminatie, verboden wapenbezit (vlindermes en boksbeugel), belediging en het niet gehoor geven aan de vordering om te vertrekken. Er zijn zo’n 80 mensen teruggestuurd die het demonstratieverbod waarschijnlijk wilden negeren. 
Bron: 112Twente/News United
Wekelijkse nieuwsbrief
Mobiele apps