112Twente.nl gebruikt cookies om content te personaliseren, om advertenties te tonen en om ons websiteverkeer te analyseren. Informatie over uw gebruik van deze website kan mogelijk gedeeld worden met derde partijen.
Meer informatie
OK
Artikelen
home
Voorpagina
P2000
inbox
Archief
Zoeken
Contact
Overig
Download de app
Twitter
Facebook
Advertenties helpen ons de rekeningen te betalen. sentiment_dissatisfied
Ondersteun ons door uw adblocker op deze website uit te schakelen.
Advertentie
Deze website ondersteunt geen Ad Blocker
Bevalt u onze journalistiek? We kunnen het niet blijven maken zonder advertenties. Schakel uw Ad Blocker software uit om door te gaan.

Politie: "Laat niemand binnen wat ze ook verzinnen!"

Vrijdag 14 april 2017 | 16:22 CEST
4 min.
© Politie Almelo

Politie: "Laat niemand binnen wat ze ook verzinnen!"

Vrijdag 14 april 2017 | 16:22 CEST


Almelo - Maandag 10 april vond er een babbeltruc plaats bij een woning aan de Drakensteijn in Almelo.

Bij een 84-jarige vrouw werd omstreeks 11.30 uur aangebeld en de deur werd door haar geopend. Voor de deur stond een man die vertelde dat hij van de bank was.

Advertenties helpen ons de rekeningen te betalen. sentiment_dissatisfied
Ondersteun ons door uw adblocker op deze website uit te schakelen.
Advertentie

De man vertelde dat de vrouw een andere bankpas zou krijgen. De vrouw gaf haar bankpas mee en haar pincode. De volgende dag werd ontdekt dat er in meerdere plaatsen in Nederland een grote hoeveelheid geld van haar rekening was opgenomen.

De politie is een onderzoek gestart en vraagt de camerabeelden op van de pintransacties. Ook heeft er inmiddels een buurtonderzoek plaatsgevonden.

De politie roept mensen op om hun oudere medemens alert te maken op deze vormen van oplichting.

Kwetsbaar
Ouderen zijn het meest slachtoffer van babbeltrucs. Ze zijn soms eenzaam en hebben behoefte aan een praatje. Hierdoor lopen ze het risico om sneller slachtoffer te worden van oplichting. De smoezen die tegenwoordig gebruikt worden om binnen te komen, maken het moeilijk om degene die aan de deur staat te weigeren. Door voorlichting te geven hoopt de politie ouderen bewust te maken en hen te waarschuwen niet zomaar iemand binnen te laten.

Tips
De politie heeft 8 tips om diefstal door een babbeltruc te voorkomen opgesteld:
1.      Kijk voor u uw deur open doet, eerst wie heeft aangebeld. Kent u de persoon niet en vertrouwt u het niet? Vraag dan eerst wie hij/zij is en wat hij/zij komt doen. Vertrouwt u het nog niet? Bel dan 112.

2.      Zorg dat u de deur op een kier kunt zetten, bijvoorbeeld met een kierstandhouder. Of laat een kijkgaatje in uw deur maken. Zo kunt u zien wie er voor uw deur staat zonder uw deur open te doen.

3.      Vraag altijd naar een legitimatiebewijs. Ook als iemand zegt dat hij/zij van de gemeente, een bedrijf of instelling is. Heeft iemand geen legitimatie bij zich, maak dan een nieuwe afspraak. Vertrouwt u het niet, bel dan 112.

4.      Om aan hun buit te komen maken sommige dieven gebruik van geweld. Raak dan niet in paniek. Blijf altijd rustig en probeer met praten de man of vrouw naar buiten te krijgen. Kijk goed en probeer te onthouden hoe hij of zij er uit ziet. Zijn ze de deur uit, kijk door het raam waar ze heen lopen. Bel direct 112 en vertel uw verhaal.

5.      Loop nooit met iemand mee naar buiten. Vaak komen dieven met z’n tweeën. De ene persoon maakt een praatje met u, terwijl de andere uw huis binnensluipt om uw spullen te stelen.

6.      Doe uw achterdeur op slot als u alleen thuis bent. Soms komt iemand via de achterdeur uw huis binnen, terwijl u bij de voordeur staat te praten.

7.      Geloof niet alles wat mensen tegen u zeggen. Oplichters vertellen vaak mooie of juist heel zielige verhalen. Ze willen bijvoorbeeld bellen, hebben geld nodig of willen u juist iets geven. Of ze zeggen dat ze bij een bank of de thuiszorg werken. Medewerkers van dit soort bedrijven komen niet zomaar langs, zij maken van tevoren een afspraak.

8.      Vertrouw niet iedereen. Zelfs kinderen of moeders met kinderen kunnen oplichters zijn. Of mannen in nette pakken.

Bron: Politie Almelo
Advertentie
Advertenties helpen ons de rekeningen te betalen. sentiment_dissatisfied
Ondersteun ons door uw adblocker op deze website uit te schakelen.
Advertentie
112Twente.nl
112Twente.nl
Probeer de officiƫle app.
close
Wilt u meldingen ontvangen voor het laatste nieuws?
Notificaties aanzetten
Geen spam. Alleen nieuws.
Wekelijkse nieuwsbrief
Blijf op de hoogte met onze wekelijkse nieuwsbrief. Elke zaterdag het laatste nieuws in uw e-mail inbox.
done
Abonneren
close
Nee, bedankt!
Bedankt voor uw aanmelding
close
Sluiten